En Sık Görülen Eklem Hastalığı
Eklem yüzeylerindeki kıkırdağın yapısının bozulması sonucu kıkırdak kaybı ortaya çıkıyor ve kemiklerin şekli değişiyor.
Eklem yüzeylerindeki kıkırdağın yıpranması, yapısının bozulması sonucu kıkırdak kaybı ortaya çıkıyor ve kemiklerin şekli değişiyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Saadet Birgül Aydıner, osteoartrit’in (kireçlenme) gelişmesini kolaylaştıran faktörler arasında, ‘ilerlemiş yaş, ailesinde kireçlenme olanlar, fazla kilo ve eklemlerin aşırı kullanımı ve eklemlerin yapısal bozukluğu’nun yer aldığını söyledi.
Hastalığın belirtileri arasında ise, ‘hareket sırasında ve sonrasında ağrı, eklemlerde çıtırtı sesi (krepitasyon), hava değişimleri ile ortaya çıkan eklem rahatsızlıkları, eklemin yapısının bozulması, hareket başlangıçlarında eklemlerde tutukluk hissi, sinir kökü iritasyonlarına bağlı uyuşma ve karıncalanmalar’ olduğunu anlatan Uzm. Dr. Saadet Birgül Aydıner, el parmakları, diz ve kalça eklemleri ile omurga kireçlenmenin en sık görüldüğü yerler olduğunu kaydetti.
Hastalığın tedavi yöntemlerini anlatan Uzm. Dr. Aydıner şöyle devam etti:
“Eğitim ve koruyucu önlemler; kilo vermek,eklemleri korumak için çeşitli destekler kullanmak (baston). Fizik tedavi yöntemleri; sıcak ve soğuk uygulamaları, kaplıca tedavisi, elektroterapi (ağrı kesici akımlar), ultrason, masaj gibi fizik tedavi yöntemleri ile ağrı ve tutukluk giderilmekte; eklem fonksiyonları geliştirilebilmekte ve deformiteler önlenebilmektedir. İlaç tedavisi; parasetamol, antienflamatuar ilaçlar, kıkırdak yenileyiciler (glukozamin ve kondroitin), eklem içi hyaluronik asit enjeksiyonları kullanılmaktadır. Egzersiz; eklem hareket açıklığı ve kas kuvvetlendirme egzersizleri başlıca önerilen egzersizlerdir. Cerrahi müdahale; eklem fonksiyonlarının ileri derecede bozulduğu ve deformitelerin ilerlediği durumlarda çeşitli müdahaleler gerekebilmektedir…