Ekranda geçen sezondan devam eden ya da yeni yayına giren 64 diziden 28’i yayından kalktı.

Televizyon dünyasında son yılların en popüler iş alanlarından birisi olan yerli dizilerde yaprak dökümü yaşanıyor. Altı büyük kanalda geçen yıldan devam eden ve yeni yayına giren

64 diziden 28’inin yayından kalktığı belirlendi. CNBC-e Business’ın yaptığı araştırma, son dönemde yayınlanan yerli dizi sayısının ciddi şekilde azaldığını ortaya koydu. Son yılda reytinge kurban giden pek çok yerli dizi yayından kaldırılırken, kanal yönetimlerinin dizi yapımcılarına bölüm başına ödediği ücretler yüzde 50’ye varan oranlarda geriledi, ödeme vadeleri ise iki haftadan altı aya kadar uzadı.

Oyuncu ücretleri de yüzde 30 civarında gerileme gösterdi. Krizin de tetiklediği bu gelişmelerin etkisiyle kriz öncesi 650 milyon dolara ulaşan sektördeki iş hacminin yaklaşık 350 milyon dolar seviyesine kadar gerilediği ortaya çıktı. Araştırmada yayına girmeden kaldırılan dizilerin olduğuna da dikkat çekildi.

YAPIMCIYI AĞIR MALİYET BEKLİYOR

Bir dizinin yayınına son verilmesi, yapımcılar için ağır maliyetlere yol açıyor. Altıoklar Prodüksiyon’un kurucu ortağı Mehmet Altıoklar, kanalların sadece dört bölüm için garanti verdiğini belirterek, “Oysa, bir dizinin kendini kurtarması için en az 13 bölüm yayınlanması gerekiyor. Dizi çekilmeden hazırlık aşaması var. Ar-Ge yatırımı yapılıyor, dekor ve lansmana harcanıyor.

Bu giderlerin riski tamamen yapım şirketinin. Bunu karşılayamayan küçük şirketler yerlerini birkaç büyük şirkete bırakıyor. Yönetmen Osman Sınav da dizi sektörünün altın çağının geride kaldığını belirterek, “Hepimiz hesaplarımızı ona göre yapmalıyız. Kriz tamamen bitse, ekonomi yeniden büyümeye başlasa bile o altın çağı yakalamak zor. Kanalları hâlâ diziler taşıyor, taşıyacak da…” diye konuştu. • ANKA

Lüks hayatlara yerli malı uymaz

Yapımcı Faruk Turgut, Bakan Zafer Çağlayan’ın ‘Dizilerde yerli malı kullanalım’ teşvikinin çok anlamlı ancak mümkün olmadığını söyledi. ‘Hanımın Çiftliği’nin yapımcısı gerekçesini ise şöyle açıkladı: Dizilerde zengin insanlar canlandırıyor. O hayatlardan da ister istemez lüks yansır, tersi ne yazık ki mümkün değil.

Dizide başarının beş temel kuralı

Aşk-ı Memnu’nun Adnan’ı Selçuk Yöntem bir dizinin iyi olması için 5 önemli faktörü şöyle sıraladı: Birinci sıradaki senaryodur. Ondan sonra senaryoyu sahiplenen şirketidir. Sonra onu değerlendirecek olan kanaldır. Ondan sonra oyuncu kadrosudur ve yönetmendir. Bu faktörler bir araya geldiği zaman o iş iyi çıkmazsa hayatın bir bildiği var demektir.

Kanalların yerli dizi performansı

Kanal Yayına giren* Yayından kaldırılan

atv 17 9

Show 7 2

Star 10 5

Kanal D 10 2

Fox 8 3

TRT 12 7

TOPLAM 64 28

(*) Bu sezon başlayan ya da geçen sezondan devam eden diziler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir