Dişlerinizle gülümsemek istiyorsanız
Gülerken üst diş ve diş etleriniz fazla mı görünüyor? Bu durum sizi rahatsız ediyor mu?
Hatta gülerken elinizle ağzınızı mı kapatma gereği duyuyorsunuz? Ya da bu yüzden gülmeyi unuttunuz mu?
Hisar Intercontinental Hospital Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Özdemir’le cerrahi olmadan nasıl rahatça gülümsemenin sağlanabileceğini konuştuk.
İdeal Gülümsemeye Kavuşmak İçin…
İdeal bir gülümsemede diş etlerinin ön dişler bölgesinde 1-2 mm görünmesi istenir. Özellikle bayanlarda daha uzun olan üst 2 kesici dişin gülerken daha fazla görünmesi, fazladan bir çekicilik katabilir. Fakat dişetlerinde aşırı belirginlik rahatsızlık edici bir görüntü ortaya koyabilir. Kişi gülümsediğinde diş etleri 2 mm ve üzerinde görünüyorsa çoğunlukla diş etleriyle gülümseme söz konusudur. Bu durum gülümsemenin ahengini ciddi olarak bozar. Gülme sırasında ‘dişetleriyle gülümseme’ yapan kişilerde, burun kanadı ve dudak üst kısmını ‘levator labii superioris alaque nasi’ adlı bir çift kas çekmektedir. Bu kasın fazla aktif olduğu durumlarda, üst dudak kısalır. Üst dişler de kısa ise, dişetleri daha belirgin olarak izlenir.
Dişetleriyle gülümsemenin 3 nedeni vardır.
• Aşırı hareketli üst dudak
• Yetersiz sürmüş dişler
• Üst çenenin normalden fazla dikey yönde gelişmesi
Kendinden Emin Bir Gülümseme İçin Botoks…
Burun kanatlarının yan sınırından 3-5 mm yanlara yapılan botoks enjeksiyonu ‘dişetleriyle gülümseme’ sorununuza çare olabilir. Enjeksiyon yapılacak bölgelere uyuşturucu krem sürüldükten sonra 5 dakika süren bir işlemle botoks enjeksiyonu yapılır. İşlem öncesinde ve sonrasında buz tutulabilir. İşlem sonrası çalışma ve günlük hayatın devamında hiçbir kısıtlama bulunmaz. Doğru olarak uygulanıldığında şişlik ve morluk görülmeyen bu işlemin sonuçları 2-3 gün içinde başlar. 2 hafta içinde gülüşünüzün daha estetik olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu yöntemin kalıcılığını sağlamak için, 4-8 ayda bir tekrarlanması gerekir.
Bu yöntem;
• Cerrahi ve diş tedavisinden çekinen,
• Üst dudağı gülerken fazla yukarı kalkan,
• Çenede kemik deformitesi olmayan,
• Nörolojik bir hastalığı olmayan,
• Hamile veya emzirme durumu olmayan,
• Kanama bozukluğu olmayan
kişilerde rahatlıkla uygulanabilir. Gülüş estetiği için uygulanan botoks estetiği yüz bölgesinde bulunan, çok küçük yapıların bile anatomi bilgisine iyi sahip olan, çene gelişimi konusunda deneyimli, estetik algısı güçlü plastik cerrahi uzmanları tarafından uygulanmalıdır. İğne yapmayı bilen her sağlık personeli tarafından uygulanması mümkün değildir. Ancak üst çenede aşağıya doğru fazla gelişmesi olan, üst dişleri kısa olan hastalarda cerrahi tedavi seçenekleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Dişetiyle gülme şikayeti olan her kişide, bu tekniğin etkili olması mümkün değildir. Bu nedenle işlem öncesi plastik cerrahi uzmanı değerlendirmesi gereklidir.