Haberler

Çocuğum hangi liseye gitmeli?

Çocuğum hangi liseye gitmeli? 8. sınıfı başarıyla bitiren çocuklar ve aileleri, en iyi liseyi seçmeyi amaçlıyor. İyi bir liseden mezun olmanın, kişinin geleceğinde ne kadar büyük önem taşıdığı herkes tarafından iyi bilinmekte… Bu nedenle, ailelerin seçim aşamasında doğru bilgilendirilmeleri büyük önem taşıyor.

Öğrencilerine hem akademik hem de hayat başarısında daima iyi bir rehber olan ERA Kolejlerinin eğitim Koordinatörü Selim Çifçi, 2016-2017 TEOG sonuçlarına göre lise kayıt tarihleri yaklaşırken, seçim yapmayı kolaylaştıran bilgiler verdi ve önerilerde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kapsamında yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler ve aileler, tercih ve yerleştirme işlemlerinin heyecanını yaşamaya başladı. ERA Kolejleri Eğitim Koordinatörü Selim Çifçi , TEOG Sonuçlarında Türkiye ortalamasının yüzde 20 üzerinde başarı sağladıklarını ifade ederek TEOG sonrası tercih süreci ile ilgili bilgiler paylaştı.

Aileler için karar aşamasında en önemli konu, özel okul ve devlet okulu arasında tercih yapmak. 8. sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecekler. Önce 30 Haziran – 14 Temmuz tarihlerinde özel okullar için kayıtlar alınacak. Devlet okulları için tercihler ise, 15-25 Temmuz 2016 tarihleri arasında yapılacak. Ancak bu yıl çok önemli bir ayrıntı var. Özel okul kayıtları devlet okullarına yapılacak kayıtlardan önce olacağı için özel okula kayıt yaptıran öğrenciler, devlet okulları için tercihte bulunamayacaklar. O nedenle devlet okuluna gitmeyi düşünenlerin özel okula kayıt yaptırırken iyi düşünmeleri gerekiyor. Bu elbette ki hem eğitim kalitesi hem de bütçe aşamasındaki farklılıklardan dolayı, aileler için de özen gösterilmesi gereken önemli bir karar.

Okul seçecek ebeveynler ve öğrencilerin, akademik gelişime ek olarak öğrencilerin tüm yeteneklerini bir arada ele alan ve geliştiren bir okul seçmeleri gerektiğini söyleyen ERA Kolejleri Eğitim Koordinatörü Çifçi, “Okul, öğrenciyi tanıma ve değerlendirme işlevini eğitim sürecine dahil etmeli ve böylece onların özgüvenlerini geliştirip bireysel olarak destekleyen çok yönlü bir eğitim programı sunmalıdır” diyor. Çifçinin seçim yapmayı kolaylaştırabilmek açısından maddeler halinde sıraladığı önerileri ise şöyle:

1. HANGİ TÜR LİSE:
Okul seçimi yapılırken velilerin ve öğrencilerin sorması gereken ilk soru hangi tür lise olmalıdır. Burada özel – devlet ayrımı yapıldıktan sonra lise türlerinden öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun, gelecekten beklentilerini karşılayacak, Farklı kariyer ve eğitim olanakları sunan; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Anadolu İmam – Hatip Liseleri, Çok Programlı Liseler vb. lise türleri bulunmaktadır. Bu lise türlerinden önce kendisi için en uygun olanın seçilmesi ve daha sonra diğer kriterlerin değerlendirilmesi gerekmektedir.

2. OKULUN EVE OLAN UZAKLIĞI:
Özellikle İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyük şehirlerde yaşayanlar için her gün gidip gelinecek mesafeler çok önem arzetmektedir. Özellikle trafiğin yoğun olduğu anlarda saatler süren yolculuklarla evlerine veya okullarına varan öğrencilerin ders performansları bu durumdan etkilencek ve telafisi olmayan veya çok zor olan durumlar ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla okul tercihleri yapılırken ulaşım ön sıralarda tutulmalıdır. Eğer özel okul tercih edilecekse bulunduğu şehirde öğrenci ve velilerine birden fazla farklı yer alternatifi sunan büyük kurumsal yapılar sonradan çıkacak herhangi bir taşınma ihtimaline karşı avantaj sağlayacaktır.

3. EĞİTİM KADROSU:
21. yüzyılın değişen dünyasında, öğretmenlerin yaklaşımı ve rolü değişmektedir. Bu konu, bir lisenin yönetiminden ve kadrosundan alınabilecek eğitimi, doğrudan etkilediği için mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Günümüzün yeni nesil öğretmenleri, sadece bilgiyi aktaran değil bire bir öğrencilerle iletişim kuran, öğrencilere bilgiyi işleme ve değerlendirme yönü ile liderlik eden kişiler olmalıdır. Seçim yaparken, eğitim kurumunun eğitimcinin rolüne nasıl yaklaştığını, eğitimci kadrosunu nasıl geliştirdiğini de göz önünde bulundurmanızı öneririm. Çünkü şüphesiz ki öğretmenler, eğitimin kalitesinde çok belirleyici olacaktır.

4. ÜNİVERSİTE BAŞARISI:
Bir okulun başarısının en önemli göstergelerinden biri üniversite kazandırma oranlarıdır. Eğtim müfredatlarını iyi uygulamış, üniversite hazırlık süreçlerinde öğrencilerini destekleme adına iyi çalışmalar yapmış öğrencilerini rehberlik anlamında iyi bir şekilde yönlendirmiş okulların üniversiteye yerleştirme başarıları da yüksek olacaktır. Dolayısıyla okul seçiminde önemli kriterlerden ve dikkat edilmesi gereken kriterlerden biri de üniversiteye yerleştirme oranları olacaktır.

5. YABANCI DİL:
Her geçen gün globalleşen dünyada, yabancı dil eğitimde, uluslar arası geçerliliği olan metotlar ve sınavlara hazırlık, çok önemsenmesi gereken bir konu. Yurt dışı ile teması geliştiren kültürel iletişim, yaşama çağdaş bir yaklaşım, öncelikle iyi yabancı dil eğitimini gerektirir. Bu nedenle yabancı dil başarısı, okul seçiminde en çok önemsenmesi gereken kriterlerden biridir.

6. YETENEK ODAKLI YAKLAŞIM:
ERA Kolejleri olarak eğitimin sadece akademik başarı ile sınırlandırılmaması gerektiğini daima dile getiren kurumlardan biriyiz. Çocuğunuzun yetenekleri de çok önemli. bugün bütün dünya nefesini kesip bir tek futbolcuyu ya da basketbolcuyu izliyorsa, yeteneklerin göz ardı edilmesi büyük bir kayıp olur. Bu nedenle bir liseyi değerlendirirken, üniversite giriş sınavlarında başarısı ile birlikte, yerel ya da ulusal platformda kültürel ve sportif aktivitelerdeki dereceleri de göz önünde tutulmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir