Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

İşte cinsel yolla bulaşan 6 hastalık çeşidi, belirtileri ve tedavileri…

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadınlar üzerinde erkeklerden daha fazla etki gösterir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları çoğu tedavi edilebilir. Tedavi edilmediklerinde ise kısırlıktan ölüme kadar uzanan ciddi sonuçlara neden olabilir, anne karnındaki ya da yeni doğmuş bebekler için de tehlike oluşturur.
İşte cinsel yolla bulaşan hastalıklar:

Bel soğukluğu: Erkeklerde sık ve yanmalı idrara çıkma ve akıntı; kadınlarda ise bol akıntı, adet düzensizliği sık ve yanmalı idrara çıkma şeklinde belli olur. Tedavisi olan ve en çok görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Karın içi iltihaplanmalara, kısırlığa ve üreme organlarında apselere neden olur. Gebe kadında doğum kanalından bebeğe ulaşabilir. Yeni doğan bebekte körlük akciğer enfeksiyonu gibi hastalıklara yol açabilir. Hastalık bulaştıktan son 2-3 hafta sonra belirtiler ortaya çıkar.

Sifiliz(Frengi): Tüm vücudu etkileyen bir hastalıktır. Erken fark edildiğinde tedavi edilebilir. Tedavi edilmediğinde sinir sistemine zarar vererek körlüğe ve sağırlığa yol açar, kalp kasına zarar vererek kalp hastalıklarına, vücudun bazı yerlerinde tümör oluşumuna hatta hastanın ölümüne neden olabilir.

Genital uçuk: Üreme organlarında kaşıntılı ve ağrılı uçuk şeklinde sivilcelerle kendini gösterge ve bu sivilcelere çok ağrılı yaralara dönüşür. Kendiliğinden iyileşse de tekrar eden bir hastalıktır. Tedavisi zordur. İdrar yollarında hastalıklara,menenjite, kadınlarda rahim ağzı kanseri ve düşüklere neden olur. Bebek doğarken annesinin doğum kanalından hastalığı alabilir. Bebeğin gözlerini, derisini, sinir sistemini etkiler, bebeğin ölümüne yol açabilir.

Hepatit-B virüsü: Su ve besin yoluyla bulaşan sarılık tipleri olduğu gibi kan ürünleriyle ve cinsel temasla geçen sarılık türleri de vardır. Hepatit B bunlardan biridir. Karaciğerde büyüme ve hassaslık, idrar renginde koyulaşma ve sarılık, ateşi kusma şeklinde belirtileri vardır. Karaciğer iltihabı, siroz karaciğerde kansere ve hastanın ölümüne neden olabilir. Kesin tedavisi yoktur. Risk grupları aşı yaptırmalıdır.

Şankroid (yumuşak çıban): Üreme organlarında ağrılı yaralarla kendini belli eder. Genellikle kasıkta yaraya yakın oluşan şişikler zamanla büyür ve içindeki iltihap akar. Tedavisi vardır. Klamidya: Kadınlarda köpüklü sarı akıntı, erkeklerde yangılı idrara çıkma ve sarı akıntı ile belli olur. Karın içinde yaygın iltihaplanmalara neden olur, bu durum kısırlığa ve üreme organlarında apselere neden olur. Gebe kadınlarda yüksek ateş, düşük ve ölü doğuma yol açar. Doğum sırasında bebek annenin doğum kanalından mikrobu alabilir ve buna bağlı olarak akciğerlerinde ya da gözlerinde iltihaplar olabilir. Tedavisi vardır.

HIV/AIDS: Cinsel yolla bulaşan bu hastalığın tedavisi yoktur. Vücudun mikroplara karşı korunma sistemini bozarak tüm vücudu etkiler ve başka hastalıkların belirmesine neden olur. HIV virüsü vücuda girdikten 5-10 yıl sonra ortaya çıkabilir. Sürekli halsizlik, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri, cinsel organlarda uzun süreli yaralar ve tedavi edilmesine rağmen iyileşmeyen mantarlar, akciğer enfeksiyonları hastalığı çıkma belirtileri arasındadır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir