Haberler

Boğaz Manzaralı Teravih Namazı

Halk arasında Ortaköy Camisi olarak bilinen Büyük Mecidiye Camisi bu Ramazan, bir ilke imza atacak.

Mahmut Çolman, Büyük Mecidiye Camisi’nin 1853 yılında Sultan Abdülmecid Han tarafından Ermeni mimar Nikoğos Balyan’a yaptırıldığını söyledi.

Çolman, cami Osmanlı mimarisinden uzak bir şekilde Barok usulüyle yaptırıldığı için yerli ve yabancı ziyaretçilerin ”Cami, kiliseden mi çevrilmiş?” sorusuna muhattap kaldıklarını belirterek, ”Osmanlı’nın batılılaşmaya yönelmesi, cami mimarının Ermeni oluşu gibi nedenlerden ötürü camimiz Osmanlı mimarisinden uzak ama kiliseden falan dönme değil. Kurulduğu günden beri cami olarak hizmet veriyor” dedi.

İstanbul’un sembollerinden biri olan caminin İstanbul Boğazı’na kattığı estetik güzelliğin yanı sıra bir sürü risk de taşıdığını ifade eden Çolman, ”Seneler evvel cami kubbesi, Rus bandıralı kuru yük gemisi çarptığı için zarar görünce tamamen yenilenmiş. Deniz havasının vermiş olduğu birtakım sıkıntılardan ötürü camimizde özellikle de sıva bölümlerinde cemaatimiz üzerine dökülmeler oldu, can tehlikesi oluştu. Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğümüz ve genel müdürlüğümüzün de önderliğinde çok isabetli bir kararla tadilat kararı alındı. Tadilat birkaç ay önce başladı. Allah nasip ederse camimiz 13 Haziran 2012’de yeniden ibadete açılacak” diye konuştu.

”TERAVİH NAMAZININ MERKEZİ OLACAK”

Cami tadilatta olduğu için ibadetlerini cami avlusuna kurulan çadırda yaptıklarını kaydeden Çolman, ramazan ayındaki ibadetlerinde herhangi bir aksamanın olmayacağını ifade etti. Çolman, ramazan ayında sabah namazından sonra mukabele okunacağını, teravih ve cuma namazlarından önce sohbet yapılacağını belirtti.

Çadırın cuma namazlarında yetersiz kaldığını vurgulayan Çolan, cuma namazlarında cemaatin 2 bin kişiye ulaştığını ve bu nedenle vatandaşların namazlarını cami avlusunda ve çevresindeki alanlarda kıldığını söyledi. Geçmiş yıllarda teravih namazlarındaki cemaatin de 2 bin kişiye ulaştığını vurgulayan Çolman, şöyle konuştu:

”Bu ramazan ayının bizim için ayrı bir önemi var. Vatandaşlar bir saate yakın süren teravih namazını bu sıcaklarda nasıl kılacağını kara kara düşünüyor. Buradan bir duyuru olsun. Allah nasip ederse, camimiz tadilatta olduğu için cuma ve teravih namazlarımızı hava muhalefeti olmadığı müddetçe açık havada boğaza nazır kılacağız. Ağustos sıcağında teravih namazlarını nasıl kılacağını düşünen tüm vatandaşlarımızı boğazın eşsiz güzelliğine karşı namaz kılmaya davet ediyoruz. Yağmur olursa şanslarına artık.”

Çolman, cami çevresinin restorasyon iskeleleriyle çevrili olduğuna değinerek, şöyle devam etti:
”Caminin dışında şantiye kurulu olduğu için güvenli olmayan bölgeye geçilmiyor. Cami avlusunda güvenli olan sınıra kadar gidiyoruz. İnsan canı kıymetsiz değil bizce. Avluya sığmayan cemaat ise hem cami, hem de boğaz manzaralı Ortaköy Meydanı’nı tercih ediyor. Cuma namazlarımızı da bir süredir böyle kıldığımız için teravih namazlarına hazırlıklıyız. Cami çevresindeki pek çok yere hoparlörlerimizi yerleştirdik. Sıkıntı yok yani. Bizce vatandaşlarımız da bu eşsiz boğaz manzarasında namaz kılma fırsatını kaçırmayacak ve camimiz teravih namazlarının merkezi olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir