Bebeklerin anne karnında yaşadıkları onları nasıl etkiliyor?
Bilim adamları insanların bazı şeyleri doğmadan önce öğrendiklerini yıllar süren araştırmalar sonucunda keşfetti. Anne karnındayken bebeğin yaşadıkları sonraki hayatını nasıl etkilediğine göz atalım
Anne karnında tat alma duyusu
Belfasttaki Queens Üniversitesi Profesörü Peter Hepper bir grup hamile kadına sarımsak yemesini yasaklamış ve diğer hamile kadın grubuna sarımsağı beslenmelerine eklemelerini istemiş.
Deneyin sonunda hamileliğinde sarımsak yemiş kadınların çocukları 8 – 9 yaşına geldiğinde bile sarımsaklı yemekleri sevmişlerdir.
Aynı şey havuç suyu için de geçerlidir. Hamileliğinde havuç suyu içmiş kadınların 5 – 6 aylık bebekleri de severek havuç suyunu içtiği gözlemlendi.
Heppera göre çocuklar anne karnında da aynı tatları aldığı için doğduktan sonra da alıştıkları tatlara ilgi duyuyorlar.
Anne karnında sesleri tanıma
New York Üniversitesinden Psikolog Athena Vouloumanos yeni doğanların insan konuşmalarına ve seslerine verdiği tepkiyi karşılaştırdı ve konuşmaya ve özellikle ana dillerinin konuşmalarına daha çok tepki gösterdiklerini gördü.
Bu araştırmanın sonucu önemli bir kavramı kanıtlamış oldu; iyi bir akustik ortam doğmamış ya da erken doğan bebekler için gereklidir.
Bebekken yeteri kadar insan konuşması duyulmazsa ileride konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir.
Anne karnında müzik dinleme
Finlandiyalı bilim adamları iki grup hamile kadın üzerinde deney yaptı. İlk gruptaki hamile kadınlara her gün belirlenmiş şarkılar dinletildi ve diğer gruptaki hamile kadınlara hiç bir şarkı dinletilmedi.
Şarkı dinleyen kadınların çocukları doğduğunda şarkıları duyduklarında tepki gösterdiler ancak şarkı dinlemeyen kadınların çocukları tepkisiz kaldı.
Araştırmacılar çocukların anne karnındayken bu şarkıları öğrendiği sonucuna vardı.
Pembe Nar Özel