Baş ağrısı sebepleri
Baş ağrısı, yaşamın her döneminde ortaya çıkabilen bir sağlık sorunu
Akut ağrılar; çeşitli hastalıkların göstergesi, kronik ağrılarsa başlı başına bir hastalık olarak kabul edilir
Memorial Şişli Hastanesi Ağrı Polikliniği’nden anestezi ve reanimasyon uzmanı Dr. Mehmet Çelik, baş ağrılarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi: “Akut baş ağrıları genellikle gözlerden, KBB hastalıklarından, dişlerden kaynaklanan baş ağrılarıdır. Bu tür baş ağrılarının teşhis ve tedavisi kolaydır. Ancak baş ağrısı kafa içerisindeki tümör, beyin kanaması gibi organik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle önceden bu tür şikayeti olmayan kişilerde gelişen akut baş ağrılarının tanısında çok dikkatli olunmalı. Ani başlayan baş ağrıları yüksek tansiyon, çeşitli hormonal hastalıklar ve sinir ya da diğer sistemlerden kaynaklanan enfeksiyon hastalıklarının bulgusu olarak da ortaya çıkabilir.
Yaşam kalitesini düşürüyor
Kronik baş ağrılarıysa uzun süredir var olan baş ağrılarıdır. Şiddetli ve kronik olanları; ağrıyı çeken kişinin iş hayatını, sosyal yaşantısını önemli ölçüde etkiler, yaşam kalitesini düşürür. Bu nedenle bir hastalık belirtisi olmaktan çok hastalığın kendisi olarak ele alınmalı. Kronik baş ağrıları içinde en sık görülenleri, gerilim tipi ve migren. Bu iki tür baş ağrısı benzerlikler gösterir ve bazen tanı koyarken ayırmak güç olabilir.
Migrenin özellikleri
Migren;
Hafiften başlayarak çok şiddetli, zonklayıcı karaktere dönüşen baş veya boyun ağrılarıdır. Ağrı, genellikle başın bir tarafında olur ve en az birkaç saat devam eder. Sonrasında hasta kendini yorgun ve bitkin hisseder. Migren, ağrı öncesi ya da ağrı sırasında başka belirtiler de gösterir. Bunlar;
* Kabızlık veya ishal,
* Sinirlilik,
* Mide bulantısı, kusma,
* Işığa, gürültüye, kokuya karşı duyarlılık,
*Kafa derisinde hassasiyet,
* Kan damarlarında gözle görülebilen genişleme,
* Vücudun uç noktalarında ağrı, sızı,
* Dokunma hissinde azalma.
Gerilim tipi baş ağrısı
En önemli özelliği, boyun bölgesinden başlayarak tepeye doğru yükselmesi ve sıkıştırıcı bir ağrı şeklinde seyretmesidir. Hastalar çoğu kez bu durumu ‘başın cendereye alınmış gibi sıkıştırılması’ şeklinde nitelendirir. Ayrıca başta yanma hissi, keçeleşme, dokunmayla hassasiyet gibi bulgular ortaya çıkar. Baş, boyun ve omuz bölgesi kaslarında basınç uygulamakla yansıyan ağrının ortaya çıkmasına neden olan tetikleyici noktaların varlığı, önemli bir bulgu. Baş ağrısı; gereğinden az ya da fazla uyuma ve yeme, fazla alkol tüketme, aşırı gürültüye maruz kalma, çok çalışma ve diğer sağlık sorunları yüzünden tetiklenebilir.
İkisini nasıl ayırt edersiniz?*
Migrenli hastalar, kuytu sessiz bir yer ararken gerilim baş ağrısından yakınan hastalar gezmek, dolaşmak ister. Yani migreni olanlar yatıp dinlenmeyi tercih ederken, gerilim tipi baş ağrısı olanlar günlük aktivitelerine devam eder.
* Gerilim baş ağrısı migrenin aksine tek bir bölgeyi tutmaz. Daha yaygın seyir gösterir. Gün boyunca şiddetlenir. Saatler boyunca sürer.
* Migrende ağrı öncesinde görülebilen görme sorunları ve diğer belirtiler gerilim baş ağrısında yok.
* Migren ve gerilim tipi baş ağrısı bazen birlikte görülebilir. Migren şikayetleri olan bir hastada zaman içerisinde gerilip tipi baş ağrısı da oluşabilir ve gerilim tipi baş ağrısının belirtileri daha ön plana geçebilir.
Gevşeme eğitimleri Gerilim tipi baş ağrısının tedavisinde kas gevşetici ilaçların yanı sıra depresyon ilaçları da son derece etkili. İlaç dışı yöntemlerden gevşeme eğitimi ve bio-feedback adlı elektronik cihazlar, kas kasılması ve baş ağrılarının tedavisinde kullanılır. Bu tedavilere dirençli vakalarda; baş, boyun ve omuz bölgesinde tespit edilen tetikleyici noktalara çeşitli enjeksiyonlar yapılarak kasların gevşetilmesi, ağrının kontrol altına alınması sağlanır.
ÇEŞiTLERi VAR
* Migren tipi damarsal baş ağrıları,
* Gerilim baş ağrısı,
* Kombine yani damarsal ve gerilim baş ağrısının birlikte bulunuşu,
* Migren dışı damarsal baş ağrısı,
* Psikiyatrik nedenlere bağlı baş ağrısı,
* Kafa içinde inflamasyona bağlı baş ağrısı,
* Gözden, kulaktan, dişlerden, burun ve sinüslerden kaynaklanan baş ağrıları,
* Boyundaki yapılardan kaynaklanan baş ağrıları.