Bağışıklık sisteminizi kışa hazırlayın!

Okulların açılmasıyla birlikte, kalabalık ortamlar çoğalıyor, kış enfeksiyonu daha kolay yayılıyor.

Enfeksiyona karşı, mikrop aşısı olmak, D vitamini takviyesi yapmak, omega 3 kullanmak, bol meyve, sebze, tavuk, balık, kırmızı et tüketmek ve bol bol su içmek bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak, solunum yolları hastalıklarının kış ayları ile özdeşleştiğini, özellikle okulların açılmasıyla birlikte enfeksiyonun yaygınlaştığını belirtiyor. Soğuk havaların, kapalı ortamların, nezle ve virüsten sorumlu mikroplar için uygun yaşam alanı oluşturduğunu, özellikle alerjik çocukların burun zarında bulunan özel bir molekülün virüsleri tuttuğunu ve barındırdığını, bu durumun alerjik kişilerin hastalanmasını kolaylaştırdığını söylüyor.

Hastalık Nasıl Oluşuyor?

Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjik nezlenin çocuklarda önce burun tıkanıklığı ile başladığını, hasta olmasa bile burnu tıkalı olan çocuğun ağzı açık uyuduğunu ve zaman zaman horladığını, bu durumun burnun içindeki zarda oluşan alerjik ödemden yani şişmeden kaynaklandığını belirtiyor. Bu tabloya, virüslerle gelişen soğuk algınlığının yarattığı burun tıkanıklığı da eklendiğinde alerjik çocuğun bu hastalığı atlatmasının imkansız hale geldiğini vurguluyor. Nezle, grip ve soğuk algınlığı sırasında burnun iki yanındaki sinüs boşluklarının içinde salgı biriktiğini, burun tıkanıklığının şiddetli yaşandığı alerjik bireylerde bu salgının dışarı atılamadığını söylüyor. İçeri oksijen girmediği için bu ortamın mikropların üremesini sağladığını ve sinüzit oluşturduğunu sözlerine ekliyor.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir