Aşkınıza bağlı olun, bağımlı değil
Bağımlılık denilince akla ilk olarak uyuşturucu, kumar, alkol gibi kötü alışkanlıklar geliyor. Aslında aşk da, seks de bağımlılık yaratabiliyor. Peki her âşık olan, bağımlı olmaktan korkmalı mıdır, ya da birini çok seviyorsanız, bu, bağımlı olduğunuz anlamına mı gelir? Bu soruların cevabını aşk ve seks bağımlılığı konusunda uzmanlaşmış Psikolog Alper Aksoy ile konuştuk.
Aşk bağımlılığını nasıl tanımlayabiliriz?
Hoşlanmak, sevmek, romantik aşk, tutkulu ya da patolojik aşk olarak sınıflandırılan ilişki biçimleri arasında aşk, hoşlanmanın ötesinde olan bir kavramdır. Aşk bağımlılığıysa tüm bunların daha saplantılı bir şekilde yaşanması halidir. Kişi, yanlış olduğunu bildiği halde o ilişkiyi yaşamaya devam ediyorsa, karşısındakiyle özdeşleşip benlik sınırlarını kaybetmişse, ayrılık kişi için ölümle eş değerse, toplumdan soyutlanmış bir şekilde kendini partnerine adamışsa ya da boşandığı halde olmasalar bile bireyler birbirinden kopamaz. Tutku ağırlık kazanırsa, o zaman karşımızdakini hep isteriz. Kişi partneri için onu çok seviyorum, onu çok özlüyorum diyorsa bu aşktır. Ama kişi, onsuz olamam, onsuz yaşayamam diyorsa bu bağımlılıktır. Yani bir anlamda ölümüne aşk dediğimiz patolojik bir tutku söz konusudur
Bağımlı kişilikler bu duruma daha mı yatkın?
Aslında herkes bağımlı olabilir. Bağımlılık bir davranış biçimidir. Yoğun alkol alanlar, içki içmezse uyuyamaz, iştahı kaçar. Alkolün midesine ve kendisine verdiği zararı bile bile alkol kullanmaya devam eder. Tutkulu bir aşkta da, âşık olduğunuz kişiyi görmediğiniz zaman uyuyamaz, yemek yiyemez ve onun size zarar vermesine rağmen ilişkinizi sürdürürsünüz. Tüm bağımlı davranışların ya da tutkulu bağlılıkların bir benzerliği vardır. Davranış biçimi ‘bağımlılık’ olan kişilerde, bağımlı olduğu şeyi bırakıp başka bir şeye bağımlı olma ihtimali çok yüksektir. Bağlılık duygusu insanca bir ihtiyaçtır. Yaşamın çeşitli kesimlerinde, kimi zaman tümünde hissedilebilir. Bağlılık daha çok bir yakınlık ve sevgi duygusu olarak açıklanabilir. Bağlılıkta kişisel özgürlük sınırlarımız belirlidir. İnsan kendini bağlı hissedebilir, ancak bu duygu insanın bağlı olduğu nesne ya da kişi olmadığı zaman yaşamını devam ettirmeye engel oluşturmaz. Bağımlı kişiler, sadece aşka değil, arkadaşlarına, çocuklarına ya da ailelerine de bağımlı olabilir…