Ani Hava Değişimi Baş Ağrısını Tetikliyor
Basınç, ısı, nem ve rüzgâr gibi tek bir hava özelliğinin ani değişimi veya bu özelliklerinden birkaçının birlikte ani değişimi, baş ağrılarını başlatabiliyor.
Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, hava şartlarının baş ağrısını ve migreni tetikleyen pek çok çevresel faktörden birisi olduğunu söyledi. Özkardeş, stresin de baş ağrısının ve migrenin en yaygın tetikleyici ve başlatıcı faktörü olduğunu belirterek “Hava basıncında ani düşme, bulutların kalınlaşması, nem artışı, ısıdaki değişimler ve rüzgârın şiddetlenmesi, diğer hava özelliklerinden daha çok migren ataklarını tetiklemekte ve var olan ağrıyı kötüleştirmektedir. Aksine yüksek hava basıncı ile birlikte olan kuru bir hava ve parlak güneş ışığı baş ağrısını yatıştırabilmektedir.” dedi.
Abdullah Özkardeş, insanlarda kemiklerin aralarında “sinüs” denilen hava boşlukları olduğunu aktararak havanın barometrik basıncı düştüğünde, sinüs içindeki havanın genişlediğini ve burun boşluğuna açılan küçük kanallarla fazla miktarın boşaltıldığını dile getirdi. Eğer kanallarda soğuk algınlığı gibi bir nedenle tıkanıklık varsa, sinüs içindeki basınç ağrı oluşturacak kadar artmakta ve baş ağrısı veya migreni tetikleyebilmekte. Özkardeş ayrıca ‘Hastalık rüzgârı’ diye adlandırılan rüzgarın, bazı insanlarda migreni ve başağrısını başlatabildiğini dile getirdi. Özkardeş şu bilgileri verdi: “Uğuldayan rüzgâr ve bu rüzgârda tıkırdayan pencereler sinirleri ayaklandırabilir. Ilık, sıcak ve çok kuru dağ ve çöl rüzgârları, ağız ve burun boşluğundaki ıslak yüzeyleri kurutur, hava yollarını uyarır. Ve böylece başağrısı ve migren tetiklenebilir.
Baş ağrısından korunmak için ne yapmalı?
Baş ağrılarını kısmen de olsa kontrol altına almak için; uyku düzenine, sağlıklı beslenmeye, stresten uzak kalmaya, egzersiz yapmaya, alkol ve sigaradan uzak durmaya dikkat edilmelidir. Ayrıca ağrıyı oluşturan tetikleyici faktör tespit edilebiliyorsa bunlara maruz kalmamak gerekir. Örneğin ıslak saç ağrı nedeni oluyorsa, banyo sonrası saçı iyice kurutmak gerekir. Hava şartlarını değiştirmek mümkün değildir; fakat olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılabilir. Ortamın ısısını ve nemi ayarlamak, rüzgâra maruz kalmamaya çalışmak önemlidir.
Zaman