ABD-Çin ticaret savaşı Qualcommu da vurdu Qualcomm NXPyi satın almaktan vazgeçti

ABD merkezli yonga üreticisi Qualcomm, 2016 yılının sonlarında Hollandalı yonga üreticisi NXP’yi satın almak için hisse başına 110 dolarlık bir teklif yapmış ve bu teklif NXP tarafından kabul edilmişti. Dev bir yonga üreticisinin bir diğer yonga üreticisini satın alması, tekel oluşumuna neden olabileceğinden satın almanın gerçekleşmesi için ABD, Avrupa ve Asya’daki tekelcilik karşıtı kurumların anlaşmayı onaylaması gerekiyordu. Toplamda dokuz kurumun onayını bekleyen anlaşma, sekizinden onay alsa da Çin Ticaret Bakanlığı (MOFCOM) anlaşmayı onaylamamış ve anlaşma askıda kalmıştı.

Satın almadan vazgeçti
Yatırımcılarına, satın alma sürecinin 2017’nin sonuna kadar tamamlanacağını ileten Qualcomm, Çin’in bir türlü anlaşmaya onay vermemesi üzerine bu yılın başında NXP’ye yapılacak ödemeyi hisse başına 127.5 dolara çıkarmış ve süreci 26 Temmuz 2018’e kadar uzatma kararı almıştı. Uzatma süresinin bitmesine saatler kala Çin’in halen anlaşmayı onaylamaması üzerine Qualcomm, satın almadan vazgeçtiğini açıkladı.

Qualcomm anlaşma süresini tekrar uzatma hakkına sahip ancak Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf süreci uzatmaya değer bir durum görmediklerini belirtirken ”Burada muhtemelen bizden daha büyük güçler vardı.” ifadesini kullandı. Böylece yaklaşık 2 yıllık bekleme süresinin ardından anlaşmadan çekilen Qualcomm, toplamda 44 milyar dolarlık ödeme yapacağı anlaşmadan çekildiği için şimdi NXP’ye 2 milyar dolarlık tazminat ödeyecek. Satın almadan vazgeçen Qualcomm, bunun yerine NXP’den 30 milyar dolarlık hisse satın almayı planlıyor.

Tabi iki yıldır beklenen satın almanın gerçekleşmemesi iki şirketin de planlarının altüst olması anlamına geliyor. Otomobil sektöründeki en büyük yonga üreticisi olan NXP’yi satın alarak otomobil dünyasında yeni kazanç kapıları açmayı hedefleyen Qualcomm şimdi bu alanda tek başına çalışmak zorunda kalacak. Şirket ciddi bir rekabet ve yasal mücadeleyle karşı karşıya olduğu akıllı telefon pazarında ise kârlılık giderek azaldığı için zor durumda. Bunlara ek olarak yatırımcılara satın alma sözü veren şirket, yatırımcısının da güvenini yitirebilir.

NXP ise şimdi ilginç bir durumla karşı karşıya. İki yıldır başka bir şirketin himayesi altına girmeyi bekleyen NXP yatırımcılarını bağımsız bir şirket olarak yola devam edebileceği konusunda ikna etmek zorunda. Hollandalı şirketin hisseleri Qualcomm’un açıklamasının ardından yüzde 1.6 artış gösterip 97 dolar değerine ulaşsa da bu miktar halen Qualcomm’un teklifinin bir hayli altında.

Ticaret savaşının son kurbanı olabilir
Tabi satın alma kararından vazgeçilmesi ve Steve Mollenkopf’un ”büyük güçler” iması ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı nedeniyle Çin’in anlaşmaya onay vermemiş olabileceği düşüncesini akıllara getiriyor. Çinli teknoloji devi ZTE’nin ABD’deki faaliyetlerinin yasaklanmasının ardından Çin’in bu karara tepki olarak anlaşmayı onaylamadığı ve yasağın kalkmasının ardından anlaşmaya onay verebileceği iddia ediliyordu ancak ZTE bu ayın başında ABD’deki operasyonlarını tekrar başlatsa da Çinli yetkililerden beklenen açıklama bir türlü gelmedi.

400 milyar dolarlık yarı iletken endüstrisi için oldukça önemli olan bu anlaşmanın neden onaylanmadığı sorusu karşısında Çinli yetkililer, olayın ticaret gerilimi ile bir ilgisi olmadığını sadece tekelcilik karşıtı düzenlemeler ve piyasaya yönelik endişeler nedeniyle anlaşmanın askıda tutulduğunu belirtti.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir