20de Obezite 40da Kalp Krizi Getirir
20’li yaşlarda obez olan şeker hastalarının 40’larında kalp krizi ve felç riski görülüyor.
Uzmanlar, 20’li yaşlarda obez olan şeker hastalarının 40’larına gelince kalp krizi ve felç geçirme risklerinin daha yüksek olduğunu belirtiyorlar.
The Methodist Hastanesi’nden Dr. Dale J. Hamilton, tansiyonunuz 13/8’in ve bel çevresi ise 100 santimetrenin üzerinde olan erkeklerin ya da bel çevresi 90 santimetrenin üzerinde olan kadınların yüksek risk grubunda olduğunu söyledi. Bunların metabolik sendromun 5 belirtisinden ikisi olduğu vurgulayan Hamilton, bu hastalığın tip 2 şeker hastalığına yol açtığını belirtti.
Metabolik sendromun diğer faktörleri ise 150’nin üzerinde yüksek trigliserid seviyesi, düşük iyi kolesteroldür. Bu faktörler de damar sertliğinin artmasına neden oluyor. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, bu durum Amerika’da 47 milyon kişiyi etkiliyor. Bunlardan birçoğunun şeker hastalığıyla sonuçlanacağını söyleyen Hamilton, “Her gün yapılacak küçük değişikler ileride büyük problemleri durdurmaya yardımcı olacaktır. Örneğin, 4-5 kilo vermek kan basıncını düşürebilir. Doymuş yağları, karbonhidratı ve yediğiniz yemek miktarını azaltmak kilo vermenize yardım edecektir. Ya da günde 30 dakika yerine 45 dakika yürüyebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Bazı uzmanlar, Amerika ve Kanada’da işlenmiş gıdalardaki şeker yerine kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubunun tip 2 şeker hastalığının artışında rol oynadığına inanıyorlar.
Mısır nişastasından elde edilmiş besleyici sakkaritlerin saflaştırılmış sulu çözeltisinden oluşan mısır şurubunun tercih edilme nedeni, işlenmiş gıdaların raf ömrünü uzatması ve ayrıca şekerden daha ucuz olmasıdır. Birçok kolalı ve şekerli içeceklerde kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubunun obeziteye neden olduğunu belirten Hamilton, “Mısır şurubu insanlara açlık hissi veriyor. Bu nedenle daha çok fruktozlu yiyecek tüketenlerin günlük kalori alımı artar ve kilo alıyorlar” dedi.