2018 yılı fitre miktarı açıklandı

14 Mayıs 2018 tarihinde başlayacak Ramazan ayı için hazırlıklar başladı. Her sene Ramazan ayında önce en çok merak edilen konuların başında gelen fitre (fıtır sadakası) miktarı da belli oldu. 2018 yılı Ramazan ayında verilecek fitre miktarı, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklandı

Fitre Nedir?

Fitre, kendi temel ihtiyaçlarını karşılayabilen ve bunların dışında mal ve varlık sahibi olan Müslümanların, kendi şahısları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler adına fakirlere verdikleri sadakadır. Fıtır sadakası olarak da bilinen fitrenin miktarı, bir kişinin günlük hayat şartları ve ekonomik durumu göz önünde bulunarak belirlenir ve dünyanın her tarafındaki Müslümanların çoğu tarafından verilen bir sadaka şeklidir. En geç bayram namazına kadar verilmesi gereken fıtır sadakasının bayram sonrasına bırakılması ile caiz değildir.

Fıtır Sadakasının Önemi

İslam inancında önemli bir yere sahip olan fitre (fıtır sadakası), Müslümanlar arasında kardeşlik bağını güçlendiren, toplumsal dayanışmayı arttıran ve tutulan oruçların kabul edilmesini sağlayan mali bir ibadettir. Bunun dışında fitrenin, fitreyi vereni kaza ve belalardan koruduğu ve oruçlunun günahlarının affedilmesine yardımcı olduğu da hadislerde belirtilmiştir.

2018 yılı fitre miktarı kaç Türk Lirası?

Din İşleri Yüksek Kurulu, bu sene Ramazan ayında verilecek fitre (fıtır sadakası) miktarını 19 Türk Lirası olarak belirledi. Bu sadaka, nakit olarak verilebileceği gibi gıda şeklinde de verilebilir. Geçtiğimiz yıllara göre artan fitre miktarı, 2017 yılında 16 Türk Lirası, 2016 yılında 15 Türk Lirası, 2015 yılında 11,5 Türk Lirası ve 2014 yılında ise 10 Türk Lirası olarak belirlenmişti. Fitre için belirlenen bu miktarın asgari olduğu ve belirli bir üst sınır olmadığı da belirtildi.

Fitre ile İlgili Hadisler

Hz. Peygamber fitrenin, insanlar Bayram Namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir (Şevkânî, Neylül-Evtâr, IV, 183.)

İranlı hadis bilgini İbn-I Mace, Sünen-i İbni Mace adlı kitabında şöyle demiştir: Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem, oruçlunun boş, çirkin ve ölçüsüz sözlerden temizlenmesi ve fakirlere bir azık olması için fıtır sadakasını emretti. Kim bunu bayram namazından önce öderse, o makbul bir sadaka olur. Kim de bayram namazından sonra verirse, o başka vakitlerde verilen sadakalardan birisi olur.

Abdullah b. Abbas (R.A.), fitre ile ilgili şöyle demiştir: Resûlulah (S.A.V.) Efendimiz, fıtır sadakasını oruçluyu faydasız ve müstehcen söz ve fiillerden, davranışlardan temizleyici, fakirlere de yiyecek olmak üzere farz kılmıştır.

Hz. Muhammede (s.a.v) Batıl inançlardan, inkâr, inat ve kötülüklerden, kötü ahlaklardan iyice temizlenen, arınan ve Rabbisinin adını zikredip de namaz kılan kimse muhakkak felaha ermiş, korktuğundan emin, umduğuna nail olmuştur. ayet-i kerimesinin (Ala Suresi 14-15) tefsiri sorulmuştur. Hz. Muhammed (s.a.v), O ayet-i kerime, sadaka-ı fıtır hakkında inmiştir buyurmuştur.

İbn Abbasın naklettiği bir hadiste ise şöyle buyrulur: Rasûlullah (s.a.v) oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekât, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir