19. Milli Eğitim Şurası Öğrencilere müjde

19. Milli Eğitim Şurasında ortaokullarda ders saatlerini azaltma, teneffüs sürelerini uzatma kararı çıktı. Böylece okula giriş-çıkış saatleri de değişecek.

ANKARA (AA)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın açılış konuşmasını yaptığı 19. Milli eğitim Şurasında Öğrenim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri başlığı altında toplanan komisyondan, ortaokullardaki 35 saatlik ders süresini 30a düşürme kararı çıktı.

Bunun yanı sıra 29 saat olan zorunlu ders süresi de 25e düşürülürken, ders saatlerinin yoğunluğu nedeniyle kısalan teneffüs süreleri ise uzatılacak. Söz konusu düzenlemeyle okulların giriş-çıkış saatlerinde de değişiklikler olacak. Ders saatleri ile ilgili komisyon kararları Genel Kurulda görüşülecek.

2. GÜN ÇALIŞMALARI BİTTİ, ÇETİN ÇATIŞMALAR YAŞANDI

Antalyada düzenlenen MEBin en üst danışma kurulu niteliğindeki şura, Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri, Öğretmen Niteliğinin Arttırılması, Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması ve Okul Güvenliği konularının ele alındığı komisyon çalışmalarıyla devam ediyor. Şuranın, ikinci gün çalışmaları tamamladı.

19. Milli Eğitim Şurasının ikinci günününde, öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyon en fazla tartışmaların yer aldığı komisyon oldu. Komisyonda, bugün ilkokul ve ortaokul kademesindeki öneriler ele alındı.

FEN BİLİMLERİ DERSİNİN İSMİ DEĞİŞİYOR

İlkokullara ilişkin öneriler arasından, görsel sanatlar ve müzik derslerinin haftada en az ikişer ders saati olması, ilkokul 1,2 ve 3. sınıflarda din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi programlarında çoğulcu anlayış ilkesine yer verilmesi, trafik güvenliği ile insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi derslerinin, haftalık ders çizelgesinden kaldırılması, trafik güvenliği dersinin içeriğinin hayat bilgisi dersi içinde, yurttaşlık ve demokrasi dersinin içeriğinin de sosyal bilgiler dersinde verilmesi, müfredat programların 1,2, 3 ve 4. sınıflarda sadeleştirilmesi, fen bilgisi ve sosyal bilgiler dersinin 4. sınıftan itibaren programa eşit bir şekilde yansıtılması, fen bilimleri dersinin adının fen bilgisi olarak değiştirilmesi önerileri kabul edildi.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ 3. SINIFTAN İTİBAREN

Komisyonda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından gelen bir katılımcının, toplumsal cinsiyet eşitliği dersinin zorunlu bir ders olmasını gerektiği yönündeki önerisi ise toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun 3. sınıftan itibaren mevcut bir ders içinde bir ünite olarak işlenmesi şeklinde değiştirilerek benimsendi.

ÖĞRENCİLER DERS SAATİNİN 30 OLMASINI İSTEDİ

İlkokul kademesindeki önerilerin tamamlanmasının ardından ortaokul kademesindeki önerilerin görüşülmesine geçildi.

Komisyonda, ortaokullarda haftalık ders saatinin 30 ya da 35 saat olması konusunda görüş birliğine varılamaması üzerine Komisyon Başkanı Hayati Akyol, öğrencilerden görüş aldı.

Öğrenci ve velilerin, 30 saat olması yönünde görüş bildirmesi üzerine, öneri, Ortaokullarda haftalık ders saatinin 30 saat olması şeklinde oylanarak oy birliğiyle kabul edildi. Zorunlu ders saatinin 25, seçmeli ders saatinin 5 saat olması, tüm okullarda normal eğitime geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınması, görsel sanatlar ve müzik derslerinden biri seçilerek haftada 2 saati olarak kesintisiz bir şekilde verilmesi önerileri oy birliğiyle kabul edildi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Okul Güvenliği, Öğretmen Niteliğinin Arttırılması, Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması komisyonlarında da önerilerin görüşülmesine devam edildi. Komisyon üyelerinin, öneriler üzerindeki müzakerelerinin ardından yarın önerilerin oylamasına geçilecek.

Müzakereler, neticesinde oy birliğine varılan maddeler, genel kurula sunulmak üzere hazırlanan rapora ekleniyor. Çalışma grupları, yarın ve cuma günü çalışmalarını sürdürecek. Gruplarda, hazırlanan raporlar, 6 Aralık Cumartesi günü genel kurulda oylanacak ve kabul edilen öneriler tavsiye kararlarına dönüşecek. Bu tavsiye kararları, bakanın onayı sonrası tebliğler dergisinde yayınlanacak. Şura genel sekreterliği tavsiye niteliğindeki kararları bakanlığın ilgili birimlerine gönderecek.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir